• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer
Newyorkerbyheart.dk
  • Opskrifter
  • Mad
  • Aftensmad
  • Kager
  • Brød
menu icon
go to homepage
  • Opskrifter
  • Mad
  • Aftensmad
  • Kager
  • Brød
search icon
Homepage link
  • Opskrifter
  • Mad
  • Aftensmad
  • Kager
  • Brød
×

Newyorkerbyheart.dk Forsiden » Opskrifter » Sovs og sauce

billede med brun sovs i sovsekande
Brun sovs er en klassisk sovs, der kan serveres til mange kødretter som frikadeller, koteletter og meget andet. Foto: iStock.com.

Brun sovs - grundopskrift

Skrevet af: Newyorker By Heart

Oversigt over indhold

  1. Her er den bedste opskrift på brun sovs. En klassisk brun sauce, der nemt laves helt fra bunden, og som kan serveres til mange kødretter.
  2. Opskrift på brun sovs
  3. Brun sovs - grundopskrift
  4. Ingredienser
  5. Sådan gør du 
  6. Næringsindhold
  7. Noter
  8. Se flere opskrifter på god sovs
4.67 fra 3 brugere

Her er den bedste opskrift på brun sovs. En klassisk brun sauce, der nemt laves helt fra bunden, og som kan serveres til mange kødretter.

Brun sovs er en af de absolut mest populære sovse, og skal det lyde lidt finere, kan man også kalde den en espagnole - eller brun sauce.

Sovsen er en klassisk opbagt sovs, der er både nem og hurtig at lave. Og den passer til rigtig mange kødretter, hvor der hører lidt sauce til.

Du kan med fordel smage sovsen til med lidt gastrik, men den kan også laves uden. Eller smag til med lidt balsamico eller anden eddike. Og en teskefuld sukker.

Opskriften er beregnet til fire personer.

Opskrift på brun sovs

billede med brun sovs i sovsekande

Brun sovs - grundopskrift

4.67 fra 3 brugere
Udskriv Pin Bedøm Gem opskrift Find dine gemte
Ret: Sovs
Køkken: Dansk
Tid: 15 minutter min
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 2 spsk. smør
  • 2 spsk. hvedemel
  • 2 dl sky fond eller bouillon
  • 2 dl mælk
  • 2 spsk. gastrik kan udelades
  • 2 spsk. sovsekulør kan udelades
  • salt og friskkværnet peber

Sådan gør du 

  • Kom smør i en lille gryde og lad det smelte.
    2 spsk. smør
  • Pisk derefter hvedemel i til en opbagning, og opbagningen må gerne blive lidt mørk - men uden at brænde på!
    2 spsk. hvedemel
  • Pisk derefter sky, fond eller bouillon i. Gerne en stegesky fra tilberedning af kød, flæskesteg eller lignende. Og ellers kan du bruge en alm. fond eller bouillon. En kalvefond er ekstra god til brun sovs.
    2 dl sky
  • Derefter piskes mælk i til ønsket konsistens opnås. Brun sauce skal hverken være for tynd eller for tyk.
    2 dl mælk
  • Smag sovsen til med salt og friskkværnet peber. Også gerne lidt gastrik, men det er ikke nødvendigt.
    salt og friskkværnet peber, 2 spsk. gastrik
  • Lad sovsen småkoge i ca. 5. minutter for at fjerne melsmagen.
  • Farven på den brune sovs kan justeres til med lidt sovsekulør.
    2 spsk. sovsekulør

Næringsindhold

Brun sovs - grundopskrift
Mængde pr. portion
Kalorier
99
% Daglig værdi*
Fedt
 
7
g
11
%
Mættet fedt
 
5
g
31
%
Transfedt
 
0.2
g
Flerumættet fedt
 
0.3
g
Enkelumættet fedt
 
2
g
Kolesterol
 
21
mg
7
%
Natrium
 
832
mg
36
%
Kalium
 
108
mg
3
%
Kulhydrater
 
5
g
2
%
Kostfibre
 
0.1
g
0
%
Sukker
 
2
g
2
%
Protein
 
3
g
6
%
Vitamin A
 
256
IU
5
%
Calcium
 
68
mg
7
%
Jern
 
0.3
mg
2
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.

Noter

Brun sovs serveres straks i en pæn sovseskål, og den er god til frikadeller, koteletter, farserede porrer og meget andet.

Ekstra tip: Smag den brune sauce til med lidt ribsgele, det giver en dejlig smag af vildt. Velbekomme.

Se flere opskrifter på god sovs

  • hjemmelavet rødvinssauce
    Hjemmelavet rødvinssauce - nem sovs med rødvin
  • billede med sauce bearnaise
    Hjemmelavet sauce bearnaise, der altid bliver perfekt
  • billede med karrysovs
    Karrysovs - opskrift på Danmarks bedste karry sauce
  • et billede med persillesovs
    Klassisk persillesovs opskrift
« Farserede porrer - opskrift på indbagt porre
Andebryst - sådan laver du stegt andebrystfilet »

Læserinteraktioner

Kom med din kommentar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primær Sidebar

Senest tilføjet

  • Bagte æg i butterdej med bacon og ost
  • Frikadeller med sprød kartoffelsalat
  • Lækker lørdagskylling a la butterflied
  • Ovnbagte kartoffelskiver med olie og salt
  • Svinemørbrad med sennep og champignon
  • Wok med skinke og mangochutney
  • Gulerodskage - nem opskrift med ostecreme
  • Bagt laksefilet med creme fraiche og dild
  • Stegt flæsk med persillesovs - dansk nationalret
  • Drømmekage fra Brovst - den bedste opskrift

Inspiration til aftensmad

Italiensk lammesteg a la Elsebeth Gerner Nielsen, rødvins-:flødesauce og rosenkålssalat

Italiensk lammesteg med rødvinssauce og rosenkålssalat

Frikadeller med sprød kartoffelsalat

Frikadeller med sprød kartoffelsalat

billede med millionbøf

Millionbøf med kartoffelmos opskrift

billede til æggekage i ovn

Æggekage i ovn med bacon og tomat

Mere aftensmad;

På denne side finder du alle de populære opskrifter fra den legendariske blog. Rigtig mange brugere er nemlig glade for opskrifterne fra Newyorker By Heart, og derfor lever de videre her på siden. Send en mail til hej@newyorkerbyheart.dk, hvis du savner en konkret opskrift. Så kommer den på. Læs mere…

Footer

Om New Yorker By Heart

New Yorker By Heart udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.

Kontakt

Har du spørgsmål eller ønsker til opskrifter?
Du kan skrive til os på hej@newyorkerbyheart.dk.

Læs mere om New Yorker By Heart her

Rettigheder

Kopiering fra New Yorker By Heart må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må gerne linke til indhold på New Yorker By Heart.

Copyright © 2022 Moderne Medier ApS.