Her får du den bedste opskrift på gammeldags pandekager. Pandekagerne laves af en nem pandekagedej, og opskriften giver ca. 15 stk.
Se her hvordan du laver de perfekte og gammeldags pandekager, som hele familien vil elske. Og Rasmus Klump bliver misundelig på dig.
Du får nemlig en lækker pandekagedej, der er nem at arbejde med, og som ikke tager lang tid at røre sammen. Og det er en pandekagedej uden klumper.
Mængden af sukker kan sagtens skæres ned, og du kan eks. halvere mængden til 50 gram. Eller lave pandekagerne helt uden sukker.
Se også: Opskrift på amerikanske pandekager
Du kan også tilsætte lidt kardemomme til pandekagedejen, og du får ca. 15 lækre pandekager ud af denne opskrift, der også indeholder billeder med fremgangsmåden.
Opskrift på pandekager
Ingredienser
- 8 æg
- 100 g sukker
- 1 vaniljestang kornene fra vaniljestangen
- 100 g hvedemel
- 150 g smør smeltet
- 7½ dl mælk
- 1 citron fintrevet skal af ½ økologisk citron
Sådan gør du
- Til pandekager starter du med, at piske æg, sukker og vaniljekorn sammen i en skål.
- Tilsæt ca. halvdelen af hvedemelet og pisk godt, så der ingen klumper er i din pandekagedej. Pisk så gradvist mælk i.
- Tilsæt det smeltede smør og rør, til dejen er glat. Til sidst røres resten af melet og fintrevet citronskal i.
- Dæk skålen til og sæt den i køleskabet i ½ time.
- Varm en pande op og kom en lille smule smør på til den første pandekage.
- Hæld pandekagedej på. Efter ca. 1-1½ minut - alt efter ved hvor høj varme du bager - løsnes dejen hele vejen rundt og pandekagen vendes forsigtigt.
- Pandekager bages ca. 1-1½ minut på den anden side.
- Hæld forsigtigt pandekagen af panden og fold den. Først på midten og så på midten igen, så det ligesom bliver til en trekant.
- De færdigbagte pandekager lægges på en tallerken og holdes varme. Forsæt med resten af pandekagedejen.
Næringsindhold
Noter
Verdens bedste pandekager kan serveres med marmelade, flormelis eller Nutella, hvis du er til det.
Sådan en gammeldags pandekage er god til dessert, eller til aftensmad når du lige er i det humør. De plejer i hvert fald at være et sikkert hit hos både store og små.
Se også: Sådan bager du verdens bedste vafler
Hvorfor skal en pandekagedej hvile?
Pandekagedej skal hvile, fordi hvedemelet i dejen har brug for tid til at opsuge væsken og blive blødt.
Når hvedemel og væske blandes sammen, dannes der gluten i dejen, hvilket kan gøre pandekagerne hårde og tætte, hvis dejen ikke hviler.
Ved at lade dejen hvile, har gluten tid til at slappe af, hvilket resulterer i, at du kan bage pandekager, der er er blødere og mere luftige.
Pandekagedejen skal hvile ca. 30 minutter, hvor den sættes på køl.
Se også: Flotte og grønne spinatpandekager
Hvor lang tid kan pandekagedej holde sig?
Pandekagedej kan den typisk holde sig i køleskabet i op til 2-3 dage.
For at forlænge holdbarheden kan pandekagedejen også fryses ned i op til 2-3 måneder.
Dejen kan blive blød og danne en skorpe efter et par dage i køleskabet, men dette påvirker ikke nødvendigvis smagen eller kvaliteten af pandekagerne, når de bages.
Se også: Opskrift på de bedste æbleskiver
Kan man fryse pandekager?
Ja, man kan sagtens fryse pandekager.
Pandekagerne kan opbevares i en lufttæt beholder eller pakket ind i folie eller bagepapir i op til 2-3 måneder i fryseren.
Før brug skal pandekagerne tøs op i køleskabet, eller man kan varme dem op i ovnen, på panden eller i en mikroovn.
Frysepandekager er en praktisk måde at gemme overskydende pandekager på, eller forberede dem på forhånd til et hurtigt og nemt måltid.
Dorthe Jacobsen
Hvornår vil du tilsætte de 7,5 dl mælk???