• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer
Newyorker By Heart
  • Opskrifter
  • Mad
  • Aftensmad
  • Kager
  • Brød
menu icon
go to homepage
  • Opskrifter
  • Mad
  • Aftensmad
  • Kager
  • Brød
search icon
Homepage link
  • Opskrifter
  • Mad
  • Aftensmad
  • Kager
  • Brød
×
Forside » Sovs og sauce » Brun sovs - grundopskrift
billede med brun sovs i sovsekande
Brun sovs er en klassisk sovs, der kan serveres til mange kødretter som frikadeller, koteletter og meget andet. Foto: iStock.com.

Brun sovs - grundopskrift

Del gerne opskriften:
Facebook13PinterestMessengerEmailPrintSMS
13
SHARES
Gå til opskrift

Her er den bedste opskrift på brun sovs. En klassisk brun sauce, der nemt laves helt fra bunden, og som kan serveres til mange kødretter.

Brun sovs er en af de absolut mest populære sovse, og skal det lyde lidt finere, kan man også kalde den en espagnole - eller brun sauce.

Sovsen er en klassisk opbagt sovs, der er både nem og hurtig at lave. Og den passer til rigtig mange kødretter, hvor der hører lidt sauce til.

Du kan med fordel smage sovsen til med lidt gastrik, men den kan også laves uden. Eller smag til med lidt balsamico eller anden eddike. Og en teskefuld sukker.

Opskriften er beregnet til fire personer.

Opskrift på brun sovs

billede med brun sovs i sovsekande

Brun sovs - grundopskrift

4.67 fra 3 brugere
Print Pin
Ret: Sovs
Køkken: Dansk
Tid: 15 minutter min
Servings: 4 personer

Ingredienser

  • 2 spsk. smør
  • 2 spsk. hvedemel
  • 2 dl sky fond eller bouillon
  • 2 dl mælk
  • 2 spsk. gastrik kan udelades
  • 2 spsk. sovsekulør kan udelades
  • salt og friskkværnet peber
Undgå sort skærm

Fremgangsmåde 

  • Kom smør i en lille gryde og lad det smelte.
    2 spsk. smør
  • Pisk derefter hvedemel i til en opbagning, og opbagningen må gerne blive lidt mørk - men uden at brænde på!
    2 spsk. hvedemel
  • Pisk derefter sky, fond eller bouillon i. Gerne en stegesky fra tilberedning af kød, flæskesteg eller lignende. Og ellers kan du bruge en alm. fond eller bouillon. En kalvefond er ekstra god til brun sovs.
    2 dl sky
  • Derefter piskes mælk i til ønsket konsistens opnås. Brun sauce skal hverken være for tynd eller for tyk.
    2 dl mælk
  • Smag sovsen til med salt og friskkværnet peber. Også gerne lidt gastrik, men det er ikke nødvendigt.
    salt og friskkværnet peber, 2 spsk. gastrik
  • Lad sovsen småkoge i ca. 5. minutter for at fjerne melsmagen.
  • Farven på den brune sovs kan justeres til med lidt sovsekulør.
    2 spsk. sovsekulør

Næringsindhold

Brun sovs - grundopskrift
Mængde pr. portion
Kalorier
99
% Daglig værdi*
Fedt
 
7
g
11
%
Mættet fedt
 
5
g
31
%
Transfedt
 
0.2
g
Flerumættet fedt
 
0.3
g
Enkelumættet fedt
 
2
g
Kolesterol
 
21
mg
7
%
Natrium
 
832
mg
36
%
Kalium
 
108
mg
3
%
Kulhydrater
 
5
g
2
%
Kostfibre
 
0.1
g
0
%
Sukker
 
2
g
2
%
Protein
 
3
g
6
%
Vitamin A
 
256
IU
5
%
Calcium
 
68
mg
7
%
Jern
 
0.3
mg
2
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.

Noter

Brun sovs serveres straks i en pæn sovseskål, og den er god til frikadeller, koteletter, farserede porrer og meget andet.

Ekstra tip: Smag den brune sauce til med lidt ribsgele, det giver en dejlig smag af vildt. Velbekomme.

Se flere opskrifter på god sovs

  • hjemmelavet rødvinssauce
    Hjemmelavet rødvinssauce - nem sovs med rødvin
  • billede med sauce bearnaise
    Hjemmelavet sauce bearnaise, der altid bliver perfekt
  • billede med karrysovs
    Karrysovs
  • et billede med persillesovs
    Klassisk persillesovs opskrift

Se disse opskrifter:

  • Sauce Populaire - sådan laves den lækre sovs
  • Chimichurri - grøn sauce fra Sydamerika
  • Sojamarinade med honning til kylling og svinekød
  • One pot pasta - verdens nemmeste pastaret
  • Fastelavnsboller med creme og chokolade
  • Fyldt kalkunbryst med mozzarella

Primær Sidebar

Se flere opskrifter

billede med klassisk dansk kartoffelsalat

Opskrift på klassisk dansk kartoffelsalat (kold)

billede med pandekagestabel

Pandekagestabel - en stak fyldte pandekager i lag

billede med knækbrød

Hjemmebagte knækbrød med masser af kerner

billede med råcreme og frugtsalat

Opskrift på råcreme og frugtsalat

billede til frikadunser i karrysovs

Frikadunser i karrysovs med perlespelt

billede til pasta penne med sauté af okse, svampe og grønkål

Pasta penne med sauté af okse, svampe og grønkål

billede med hele panerede pandestegte rødspætter

Hele panerede pandestegte rødspætter

banankage med chokolade

Lækker banankage med chokolade

foto med grillet flanksteak

Grillet flanksteak på spinatbund

kartoffel porre suppe opskrift

Kartoffel porre suppe med bacon og purløg

billede til braiseret kylling med skummende sauce

Braiseret kylling med skummende sauce

billede med Kyllingegryde med bacon og broccoli

Kyllingegryde med bacon og broccoli

billede til hjemmelavede kødboller

Hjemmelavede kødboller til suppe

sellerisuppe

Sellerisuppe - nem opskrift på suppe med knoldselleri

billede med stuvet spidskål

Stuvet spidskål i en lidt mere sund opskrift

Footer

Om New Yorker By Heart

New Yorker By Heart udgives af Moderne Medier ApS.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.

Kontakt

Har du spørgsmål eller ønsker til opskrifter?
Du kan skrive til os på hej@newyorkerbyheart.dk.

Læs mere om New Yorker By Heart her

Rettigheder

Kopiering fra New Yorker By Heart må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må gerne linke til indhold på New Yorker By Heart.

Copyright © 2022 Moderne Medier ApS.

Bedøm opskriften

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required