• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer
Newyorkerbyheart.dk
  • Opskrifter
  • Mad
  • Aftensmad
  • Kager
  • Brød
menu icon
go to homepage
  • Opskrifter
  • Mad
  • Aftensmad
  • Kager
  • Brød
search icon
Homepage link
  • Opskrifter
  • Mad
  • Aftensmad
  • Kager
  • Brød
×

Newyorkerbyheart.dk Forsiden » Opskrifter » Sovs og sauce

et billede med whiskysauce
Det er meget nemt at lave whiskysauce, der passer til perfekt til bøffer og andre kødretter. Og sovsen har den helt rigtige smag af whisky. Foto: Newyorkerbyheart.dk.

Whiskysauce - uhyre nem sovs med whisky

Newyorker By Heart - Senest opdateret: 14. feb, 2023

Oversigt over indhold

  1. Her er en super nem og god opskrift på whiskysauce. En lækker sovs med whisky lavet fra bunden, og den er god til bøf og andre kødretter.
  2. Opskrift på whiskysauce
  3. Whiskysauce
  4. Ingredienser
  5. Sådan gør du 
  6. Næringsindhold
  7. Noter
  8. Hvordan laver man whisky?
5 fra 2 brugere

Her er en super nem og god opskrift på whiskysauce. En lækker sovs med whisky lavet fra bunden, og den er god til bøf og andre kødretter.

Whiskysauce er en af de klassiske og populære sovse, som mange måske kender fra Jensens Bøfhus.

Du kan dog sagtens lave en endnu bedre udgave derhjemme, og opskriften er lige her.

Den laves selvfølgelig med whisky, og her bruger du bare hvad du har stående. Husk at smage sovsen godt til inden servering.

Oksefond laver du af to deciliter kogende vand, der røres sammen med en spiseskefuld flydende oksefond eller kalvefond. God fornøjelse.

Opskrift på whiskysauce

et billede med whiskysauce

Whiskysauce

5 fra 2 brugere
Opskrift: Newyorker By Heart
Udskriv Pin Bedøm Gem opskrift Find dine gemte
Ret: Sovs
Køkken: Dansk
Tid: 15 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 100 g champignon grofthakket
  • 1 løg finthakket
  • 1 fed hvidløg grofthakket
  • 2 spsk. olivenolie til stegning
  • 1 dl. whisky eller lidt mere
  • 2 dl. oksefond af 2 dl. vand og 1 spsk. fond
  • 1 spsk. tomatpasta
  • 1 tsk. paprika
  • 2 spsk. gastrik eller balsamico
  • 2 dl. fløde
  • salt og friskkværnet peber
Holder skærmen tændt mens du laver mad

Sådan gør du 

  • Champignon svitses i lidt olie i en gryde ved en god varme. Brun svampene godt af, det giver god smag i din whiskysauce.
  • Tilsæt så løg og hvidløg, og lad det kort svitse med.
  • Så tilsættes whisky, der hurtigt koges en smule ind, hvorefter oksefond hældes ved.
  • Tilsæt også en spiseskefuld tomatpasta sammen med en teskefuld paprika og lidt gastrik eller balsamico.
  • Lad det koge fem minutter ved middel varme, så det reduceres lidt.
  • Hæld lidt fløde i saucen, og lad den varme op.
  • Den lækre whiskysovs smages til med salt og friskkværnet peber. Kan også smages til med lidt mere whisky.

Næringsindhold

Whiskysauce
Mængde pr. portion
Kalorier
316
% Daglig værdi*
Fedt
 
25
g
38
%
Mættet fedt
 
12
g
75
%
Transfedt
 
0.03
g
Flerumættet fedt
 
3
g
Enkelumættet fedt
 
9
g
Kolesterol
 
57
mg
19
%
Natrium
 
815
mg
35
%
Kalium
 
241
mg
7
%
Kulhydrater
 
6
g
2
%
Kostfibre
 
1
g
4
%
Sukker
 
4
g
4
%
Protein
 
3
g
6
%
Vitamin A
 
835
IU
17
%
Vitamin C
 
6
mg
7
%
Calcium
 
47
mg
5
%
Jern
 
0.5
mg
3
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.

Noter

Den færdige whiskysauce kan med fordel sigtes inden servering.

Sådan en lækker sovs med whisky passer perfekt til helstegt oksemørbrad eller en skøn chateaubriand.

Hvordan laver man whisky?

Whisky er en type spiritus, der typisk produceres ved at destillere en base af maltet byg eller majs med vand og gær, indtil den opnår en bestemt alkoholprocent.

Derefter lagres den i træfade, ofte af egetræ, i et antal år for at give den sin unikke smag.

Følgende trin kan bruges som en oversigt over, hvordan man laver whisky:

  1. Fremstilling af grøntsagsmelasse: Maltet byg eller majs koges op med vand og sukker for at fremstille en grøntsagsmelasse.
  2. Gæring: Grøntsagsmelassen tilsættes gær og gæres i 2-3 dage.
  3. Destillation: Destillationen finder sted i en kobberkolbe og resulterer i en alkoholprocent på omkring 65-70%.
  4. Lagring: Whiskyen lagres i egetræsfade i mindst 3 år, men ofte i op til 20 år, for at give den sin unikke smag.
  5. Blending: Whiskyer fra forskellige fade kan blandes sammen for at opnå en ensartet smag.
  6. Flasket: Whiskyen filtreres, fortyndes med vand og flaskes for at gøre den klar til salg.

Se flere lækre saucer:

Hjemmelavet rødvinssauce - nem sovs med rødvin

Hjemmelavet sauce bearnaise, der altid bliver perfekt

Paprikasovs - opskrift på lækker paprika sauce

Brun sovs - grundopskrift

« Sådan steger du en T-bone steak perfekt
Kalkungryde med grønne peberkorn »

Læserinteraktioner

Kom med din kommentar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primær Sidebar

Senest tilføjet

  • Pastafad med champignon, kylling og spinat 
  • Hjemmebagte knækbrød med masser af kerner
  • Oksekødspie med pastasalat
  • Rabarbermuffins - opskrift på muffins med rabarber
  • Ølbraiserede svinekæber med polenta
  • Gammeldags æggekage med bacon
  • Fyldte svinekoteletter med æble og timian
  • Belgiske vafler - den bedste opskrift
  • Nemme nougathorn dyppet i chokolade
  • Ovnbagt torsk på porrebund med sennepsauce

Inspiration til aftensmad

billede med skinkestang

Skinkestang - butterdej med skinke

billede med italiensk kalvegryde

Italiensk kalvegryde med aubergine

billede med lørdagskylling a la butterflied

Lækker lørdagskylling a la butterflied

krebinetter med grøntsagsstuvning og kartofler

Krebinetter med grøntsagsstuvning og kartofler

Mere aftensmad;

På denne side finder du alle de populære opskrifter fra den legendariske blog. Rigtig mange brugere er nemlig glade for opskrifterne fra Newyorker By Heart, og derfor lever de videre her på siden. Send en mail til hej@newyorkerbyheart.dk, hvis du savner en konkret opskrift. Så kommer den på. Læs mere…

Footer

Om New Yorker By Heart

New Yorker By Heart udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.

Kontakt

Har du spørgsmål eller ønsker til opskrifter?
Du kan skrive til os på hej@newyorkerbyheart.dk.

Læs mere om New Yorker By Heart her

Rettigheder

Kopiering fra New Yorker By Heart må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må gerne linke til indhold på New Yorker By Heart.

Copyright © 2022 Moderne Medier ApS.