Her får du en god opskrift på gammeldags oksesteg med bagte rodfrugter. En lækker ret med oksebov, der er god som weekendmad og til gæster.
Gammeldags oksesteg er både en klassiker i det danske køkken, men bestemt også ved festlige lejligheder rundtom i Danmark.
Typisk laves oksestegen af oksebov eller tykkam, og i denne opskrift anvendes førstnævnte.
Se også: Helstegt oksefilet med kernetemperatur
Der er tale om en grydestegt oksesteg, og du kan servere den med disse ovnbagte rodfrugter.
Andet lækkert tilbehør er i øvrigt også glaserede perleløg, men det er op til dig. Opskriften er beregnet til fire personer. God fornøjelse.
Opskrift på gammeldags oksesteg
Ingredienser
- 1,5 kg oksebov
- 2 gulerødder skrællet og skåret groft
- 1 pastinak skrællet og skåret groft
- 1 stort løg skåret groft
- 3 fed hvidløg knust
- salt og friskkværnet peber
- 2 kviste rosmarin
- 2 spsk smør og 2 spsk olivenolie, til stegning
- 3 spsk balsamico
- 5 dl rødvin
- 2 dl vand
Desuden
- 250 g champignon groft skåret
- 1 håndfuld persille finthakket
Sauce til oksesteg
- 1,5 dl piskefløde
- meljævning
- 2 tsk ribsgele
- sovsekulør
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Til gammeldags oksesteg starter du med at duppe okseboven tør med et stykke køkkenrulle.
- Varm smør og olie op i en stegegryde og brun kødet på alle sider, krydr med salt og friskkværnet peber.
- Flyt kødet over til den ene side og kom løg, hvidløg, pastinak og gulerødder i og brun det i 2-3 minutter.
- Hæld balsamico ved og lad det koge næsten helt ind.
- Hæld rødvin på, sammen med vand og kom rosmarin ned i.
- Bring i kog, skru ned og læg låg på, lad din oksesteg simre i 2-2,5 timer. Vend kødet halvvejs.
- Når kødet er helt mørt, tages det op og holdes varm.
- Sigt stegeskyen, skum den for fedt og bring den i kog, lad den koge ind til ca. halvdelen.
- Tilsæt fløde og lad det koge lidt ind.
- Jævn med meljævning, til den tykkelse du ønsker det.
- Smag sovsen til med ribsgele, salt og friskkværnet peber.
- Kom lidt smør på en pande og svits svampene.
- Skær kødet ud i skiver og anret det på en tallerken.
- Kom lidt sauce over den gammeldags oksesteg, derefter svampene og drys til sidst med persille.
Næringsindhold
Tips
Gammeldags oksesteg serveres straks sammen med sovs og de bagte grøntsager.
Oksestegen kan også serveres med en god kartoffelmos, hvis du mere er til det. Kogte rosenkål passer også fint til.
Og det gør en waldorfsalat i øvrigt også.
Se også: Flæskesteg i ovn med lækker sovs
Kom med din kommentar