Her får du den bedste opskrift på sønderjysk rugbrødslagkage, der også kaldes brødtorte. En lækker lagkage med rugbrød, chokolade og flødeskum.
Rugbrødslagkage er en fast bestanddel af det berømte sønderjyske kaffebord, og kagen går også under navnet brødtorte.
Men uanset hvad man kalder den, så er det en virkelig lækker lagkage, der laves af bla. rugbrød, flødeskum og chokolade. Og den smager himmelsk godt.
Du kan med fordel bage bundene dagen før, og du skal bruge en springform med en diameter på ca. 20-22 centimeter, og de kolde bunde kan du så dele i 2 eller 3 lag.
Den sønderjyske rugbrødslagkage er beregnet til 8 personer.
Opskrift på rugbrødslagklage

Ingredienser
- 6 æg delt i hvider og blommer
- 200 g rugbrød uden kerner
- 150 g rørsukker eller alm. sukker
- 2 spsk. kakao usødet
- 1 spsk. kartoffelmel
- 2 tsk. bagepulver
- 50 g hasselnøddekerner finthakket
- 1 spsk. smør til formen
Fyld i rugbrødslagkage
- ½ liter piskefløde
- 50 g mørk chokolade hakket
- 50 g hasselnøddekerner grofthakket
- 100 g solbærsyltetøj eller mere
Fremgangsmåde
- Forvarm din ovn til 180 °C (ikke varmluft).
- Bræk rugbrød i mindre stykker og kør det i en foodprocessor til det er findelt (det kan også rives på et rivejern). Tag brødet op og hak derefter hasselnødderne der skal i bundene, fint.
- Kom æggeblommer i en skål sammen med rørsukker, og pisk det lyst og luftigt med en el-mikser.
- Derefter tilsættes rugbrød, bagepulver, kartoffelmel, finthakkede hasselnødder og usødet kakao. Rør det sammen til alt er godt blandet.
- Pisk hviderne helt stive og vend dem i, i små portioner. Det er vigtigt at de vendes i og IKKE røres i. Luften skal bevares, så bundene hæver og bliver luftige.
- Kom bagepapir i bunden af springformen og smør siderne godt med smør.
- Hæld dejen i formen og sæt den i ovnen. Bag den i ca. 35-45 minutter (husk ovne er forskellige, så bagetiden kan variere). Brug en tandstikker til at tjekke at den er gennembagt. Klik her og start det smarte minutur med indstillet bagetid på rugbrødslagkagen.
- Tag ud og lad den afkøle lidt i formen, inden springformens ring fjernes og den afkøles helt - gerne til næste dag.
- Når bunden er helt kold - eller næste dag - deles den i 2 eller 3 bunde.
- Pisk fløde til flødeskum og hak chokolade og nødder.
- Samling af brødtorte: Læg den nederste bund på et fad og smør den med et lag solbærsyltetøj, derefter et lag flødeskum og sådan forsættes der.
- Slut af med at pynte din rugbrødslagkage med flødeskum, chokolade og nødder.
Næringsindhold
Noter
Sønderjysk rugbrødslagkage serveres gerne til kaffen, men den kan altså sagtens nydes uden det store sønderjyske kaffebord.
Lagkagen, eller brødtorten, er perfekt som den er.
Der kan også bruges friske bær til kagen, både mellem lagene og som pynt. Det er op til dig.
Majlis
Virkelig god brø’tort!
Hilsen en ægte sønderjyde