• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer
Newyorker By Heart
  • Opskrifter
  • Mad
  • Aftensmad
  • Kager
  • Brød
menu icon
go to homepage
  • Opskrifter
  • Mad
  • Aftensmad
  • Kager
  • Brød
search icon
Homepage link
  • Opskrifter
  • Mad
  • Aftensmad
  • Kager
  • Brød
×
Forside » Tilbehør » Kartoffelmos - lækker og luftig
fløjlsblød kartoffelmos
Lækker og luftig kartoffelmos a la Newyorker By Heart. Mosen er god som tilbehør til gryderetter og meget andet. Foto: iStock.com.

Kartoffelmos - lækker og luftig

Del gerne opskriften:
Facebook1PinterestMessengerEmailPrintSMS
1
SHARE
Gå til opskrift

En nem og skudsikker opskrift på kartoffelmos, der altid smager godt. Mosen er god som tilbehør til gryderetter og mange andre retter.

Sådan laver du en lækker kartoffelmos, der blot består af kogte kartofler, smør og mælk.

Mængden af smør og mælk styrer du selv, og mosen kan piskes lidt eller meget, afhængig af hvor rustik den skal være.

Se også: Super nemme flødekartofler i ovn

Du kan selv justere hvor tyk din mos skal være, og opskriften her passer til fire personer.

Opskrift på kartoffelmos

fløjlsblød kartoffelmos

Kartoffelmos

4.86 fra 7 brugere
Print Pin
Ret: Tilbehør
Køkken: Dansk
Tid: 35 minutter min
Servings: 4 personer

Ingredienser

  • 1,2 kg kartofler skrælles
  • 1-2 dl mælk
  • 75 g smør
  • salt og friskkværnet peber
Undgå sort skærm

Fremgangsmåde 

  • Kog kartoflerne i vand - jeg gør det uden salt - til de er godt møre.
  • Lige inden kartoflerne er nok, lunes mælken og smørret smeltes i det.
  • Hæld vandet fra og lad dem lige dampe lidt tørre over det, endnu varme, blus.
  • Mos kartofler groft med en gaffel og brug så evt. en el-mikser på laveste hastighed til din kartoffelmos.
  • Hæld smør-/mælkeblandingen i lidt efter lidt, til ønsket konsistens og smag til med salt og friskkværnet peber.

Næringsindhold

Kartoffelmos
Mængde pr. portion
Kalorier
380
% Daglig værdi*
Fedt
 
16
g
25
%
Mættet fedt
 
10
g
63
%
Transfedt
 
1
g
Flerumættet fedt
 
1
g
Enkelumættet fedt
 
4
g
Kolesterol
 
43
mg
14
%
Natrium
 
729
mg
32
%
Kalium
 
1305
mg
37
%
Kulhydrater
 
54
g
18
%
Kostfibre
 
7
g
29
%
Sukker
 
4
g
4
%
Protein
 
7
g
14
%
Vitamin A
 
515
IU
10
%
Vitamin C
 
59
mg
72
%
Calcium
 
72
mg
7
%
Jern
 
2
mg
11
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.

Noter

Kartoffelmos kan laves lidt rustik eller helt fløjsblød. Det bestemmer man selv.

Brug mosen til eks. en mørbradgryde. Eller til en klassisk millionbøf.

Gode råd om kartoffelmos

Du får også lige et par tips til den perfekte mos med kartofler:

  1. Køb kartofler, der er beregnet til mos. Det giver det bedste resultat. Blandt andet sorten Bintje er fremragende.
  2. Din mos bliver mere blød, hvis du venter med at salte til sidst, hvor du smager kartoffelmosen til. Så kog kartoflerne i usaltet vand.
  3. Det hedder mos. Derfor skal en rigtig kartoffelmos moses. Du skal ikke piske den sammen, da den så kan blive "lang" i konsistensen.
  4. Smør skal der til. Smørret giver den fløjsbløde mos, så spar ikke på smørret lige her.

God fornøjelse.

Se flere opskrifter:

Osso buco - langtidsstegt i ovn med lækker sauce

Gullasch - ungarsk gullash gryderet med oksekød

Bøf Stroganoff med kartoffelmos eller ris

Enebærgryde med bagt kartoffelmos

Se disse opskrifter:

  • Bagte edamame bønner i ovn på 20 min.
  • Stegt rødkål med valnødder og tranebær
  • Knuste kartofler med hvidløgssmør
  • Tilbehør til steg: Kartofler med rosenkål og bacon
  • Rissalat med urter og parmesan
  • Ovnbagt græskar med bacon

Primær Sidebar

Se flere opskrifter

billede med grillede frikadeller med havregryn

Opskrift på grillede frikadeller med havregryn

billede med medaljer kage

Medaljer - lækre kager med kakao

billede til blomkålssuppe med ristet blomkål

Blomkålssuppe med ristet blomkål

billede med nem pizzadej til hjemmelavet pizza

Hjemmelavet pizzadej - nem opskrift på dej til pizza

billede med pariserbøf

Pariserbøf - opskrift på pariser bøf med det hele

kødboller i kokosmælk med karry

Kødboller i kokosmælk med karry

billede til cremet champignonsauce

Cremet champignonsauce med rødvin

billede med kokossmåkager med chokolade

Lækre kokossmåkager med chokolade

apple pie amerikansk æbletærte

Apple pie - amerikansk æbletærte

billede med brombærmarmelade syltetøj

Hjemmelavet brombærmarmelade (syltetøj)

billede til laksetoast med varmrøget laks

Laksetoast med varmrøget laks

billede med andesovs

Andesovs - nem opskrift på lækker andesauce

billede til brownie med valnødder

Lækker brownie med valnødder

billede med koldhævede boller

Koldhævede boller der hæves natten over i køleskabet

billede til bøf i folie

Bøf i folie med lækker sauce

Footer

Om New Yorker By Heart

New Yorker By Heart udgives af Moderne Medier ApS.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.

Kontakt

Har du spørgsmål eller ønsker til opskrifter?
Du kan skrive til os på hej@newyorkerbyheart.dk.

Læs mere om New Yorker By Heart her

Rettigheder

Kopiering fra New Yorker By Heart må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må gerne linke til indhold på New Yorker By Heart.

Copyright © 2022 Moderne Medier ApS.

Bedøm opskriften

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required