Bag en lækker smørkage med marcipan og chokolade, og den nemme opskrift får du her. En skøn bradepandekage, der sagtens kan fryses ned.
Smørkage er en klassisk kage til kaffen, der bages i en bradepande, og i denne opskrift er smørkagen med marcipan og chokolade.
Kagen er nem at bage, og her får du kage nok til i ca. 10-12 personer. Selvfølgelig afhængig af kagesulten.
Kagen er fryseegnet, og den kan tøs op ved stuetemperatur.
Opskrift på smørkage

Ingredienser
- 250 g smør koldt
- 500 g hvedemel
- 2 spsk. sukker
- ½ tsk. salt
- 2½ dl mælk
- 50 g gær
Creme
- 3 æggeblommer
- 2 spsk. sukker
- 1 vaniljestang kornene eller 2 tsk. vanilje sukker
- ½ liter mælk
- 2 spsk. majsstivelse
Marcipanfyld
- 250 g marcipan groftrevet
- 1½ æggehvide
- 75 g flormelis
- 25 g mørk chokolade hakket
Sådan gør du
- Creme til smørkage: Kom æg, sukker, vanilje og det meste af mælken i en gryde. Varm det op under konstant piskning. Pisk majsstivelse ud i resten af mælken og hæld det i. Bring i kog, under konstant piskning, til det tykner. Tag af varmen og lad det køle helt af.
- Dej: Bland mel, sukker og salt sammen i en skål. Skær smørret i mindre stykker og kom det i melblandingen. Brug fingrene til at blande smørret i mel-blandingen, til det bliver helt grynet. Lun mælken til den er håndvarm (dvs. 37 grader) og rør gæren ud i den lune væske.
- Kom blandingen i mel-/smørblandingen, hæld dejen ud på bordet og ælt det sammen. Her kan det være nødvendigt med lidt mere mel, for at få det til at slippe fingre og bord. Men der skal ikke tilsættes mere, end at det lige slipper. Ælt, til dejen bliver blank og glat.
- Kom dejen tilbage i skålen, dæk den til, stil en lunt og lad den hæve i 30-45 minutter.
- Marcipanfyld: Riv marcipanen groft ned i en skål. Tilsæt flormelis og brug en el-mikser til at piske det sammen med.
- Tilsæt æggehvide lidt efter lidt, til det bliver en lind, men ikke for tynd, masse. Måske skal du bruge al æggehviden, måske ikke. Vend chokoladen i.
- Samling af smørkagen: Del dejen i to. Rul den ene del ud, så den passer til en lille bradepande på ca. 25 x 35 cm.
- Smør ⅓ af marcipanfyldet ud på dejen. Fordel cremen ovenpå.
- Rul også den anden halvdel af dejen ud til en firkant, smør resten af marcipanfyldet på og rul den sammen på den lange led.
- Skær i ca. 1½ cm. tykke skiver (dyp kniven i mel mellem hver gang, så hænger den ikke i).
- Læg "sneglene" ovenpå cremen. Dæk til og lad efterhæve i ca. ½ time.
- Pensl smørkagen med lidt let sammenpisket æggehvide og sæt i en 200 grader varm ovn i ca. 25-30 minutter.
Næringsindhold
Noter
Afkøl den bagte smørkage, hvorefter den kan pyntes med glasur.
Smørkagen er bedst friskbagt og lun, men den kan sagtens fryses, tøes op og lunes.
Se flere opskrifter
Opskrift på Lagkagehusets kanelstang
Verdens bedste kanelsnegle med lækker remonce
Kom med din kommentar