Gastrik er en fantastisk smagsgiver til din sovs og gryderet. Her er den simple og nemme opskrift på gastrique med blot to ingredienser.
Gastrik er en opfindelse fra det franske køkken, hvor æblecidereddike og sukker koges ind til en tynd sirup.
Det giver en unik smagskombination, der virkelig kan pifte en sovs eller gryderet op.
Gastrikken - eller på fransk gastrique - er super nem at lave, og du skal blot bruge de to ingredienser.
Opbevares i en lille flaske, hvor den holder sig i månedsvis. Fortrinlig som smagsgiver i bla. rødvinssauce.
Opskrift på gastrik
Ingredienser
- 2,5 dl. æblecidereddike
- 125 g sukker
Sådan gør du
- Lav din gastrik i en mindre gryde. Varmen på kogepladen må gerne være 7 på em skala fra 1-9.
- Tilsæt sukker og lad det smelte til en brun karmel, men uden at sukkeret brænder på.
- Kom æblecidereddike i gryden, og skru en anelse ned for varmen.
- Rotér gryden lidt rundt, så sukkeret opløses i eddiken, og du behøver ikke røre i din gastrik.
- Lad gastrikken koge ind til en konsistens som en tynd sirup, og det tager typisk ca. 8-10 minutter. Klik her og sæt minutur til 8 minutter.
- Lad gastrikken køle af i en skål, inden den hældes i en skoldet flaske med prop.
Næringsindhold
Video
Noter
Nu har du en skøn gastrik, der som sagt er god til sovse og gryderetter.
Holdbarheden er lang, og den holder sig fint i op til seks måneder.
Anvendelse af gastrik
Til en portion sovs eller gryderet til fire personer kan du anvende ca. 2 spsk. gastrik. Men smag dig frem.
Du kan læse mere om gastrik her.
Kom med din kommentar