• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer
Newyorker By Heart
  • Opskrifter
  • Mad
  • Aftensmad
  • Kager
  • Brød
menu icon
go to homepage
  • Opskrifter
  • Mad
  • Aftensmad
  • Kager
  • Brød
search icon
Homepage link
  • Opskrifter
  • Mad
  • Aftensmad
  • Kager
  • Brød
×
Forside » Tilbehør » Apple butter - opskrift på æblesmør
hjemmelavet apple butter
Hjemmelavet apple butter, der også kaldes for æblesmør. bruges blandt andet til brød. Men faktisk har æblesmørret intet med smør at gøre. Foto: iStock.com.

Apple butter - opskrift på æblesmør

Opdateret: 6. jan 2023 · Udgivet: 6. jan 2023 af Newyorker By Heart ·

hjemmelavet apple butter

Apple butter - æblesmør

5 fra 1 bruger
Print Pin
Ret: Tilbehør
Køkken: Amerikansk
Forb. tid: 30 minutter min
Tilb. tid: 2 timer t
Tid: 2 timer t 30 minutter min
Servings: 4 deciliter

Ingredienser

  • 1,2 kg. æbler skåret i tern med skræl og kernehus
  • ¾ dl æblecidereddike
  • 2 ¼ dl æblejuice ufiltreret

Desuden anvendes

  • 1 dl brun farin
  • ½ dl rørsukker eller se vejledning i opskriften
  • 1 nip salt
  • ¼ tsk. nelliker stødte
  • 1 tsk. kanel
  • 1 citron skal af ½ økologisk citron og saft af 1 citron
Undgå sort skærm

Fremgangsmåde 

  • Vask æblerne og skær dem så i tern med skræl, kernehus og det hele - men er der nogle dårlige steder på æblerne, så skær det fra.
  • Kom dem i en gryde sammen med vand og æbleeddike. Læg låg på, bring det i kog, skru ned og lad dem simre i ca. 20 minutter, til de er kogt ud.
  • Læg et tyndt klæde over en sigte, som sættes over en stor skål. Hæld æblemassen op i sigten, lidt efter lidt og rør med en ske, så kernehus og skræl sigtes fra. Forsæt på den måde indtil det hele er brugt - og så restproduktet du har tilbage er skræl og kernehus.
  • Mål det færdige produkt af, for hver 2 dl æblemos du har, skal du bruge ca. 1 dl sukker.
  • Kom æblemos og det sukker du skal bruge i en stor gryde - stor i diameter - så processen tager knap så lang tid.
  • Rør sukkeret ud i den varme mos og tilsæt derefter kanel, stødte nelliker, salt, citronskal og -saft (start med saft af ½ citron).
  • Sæt gryden over varmen igen, ved middel varme, uden låg.
  • Nu skal din apple butter stå i 1-2 timer - alt efter hvordan din gryde er - og der skal røres i det med jævne mellemrum, så dit æblesmør ikke sætter sig i "kager" på bunden.
  • Kog indtil væden fordamper og sukkeret karamelliserer - dvs. at æblemassen bliver tyk. Jo tættere på det færdige resultat, jo oftere skal der røres. Hvis du er i tvivl, så kom en skefuld på en tallerken, sæt det i køleskabet og se om din apple butter bliver tykt.

Næringsindhold

Apple butter - æblesmør
Mængde pr. portion
Kalorier
335
% Daglig værdi*
Fedt
 
1
g
2
%
Mættet fedt
 
0.1
g
1
%
Flerumættet fedt
 
0.2
g
Enkelumættet fedt
 
0.02
g
Natrium
 
23
mg
1
%
Kalium
 
426
mg
12
%
Kulhydrater
 
87
g
29
%
Kostfibre
 
8
g
33
%
Sukker
 
74
g
82
%
Protein
 
1
g
2
%
Vitamin A
 
176
IU
4
%
Vitamin C
 
19
mg
23
%
Calcium
 
52
mg
5
%
Jern
 
1
mg
6
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Del gerne opskriften:
Facebook8PinterestMessengerEmailPrintSMS
8
SHARES
Gå til opskrift

Her får du den bedste opskrift på hjemmelavet apple butter. På dansk hedder det æblesmør, men faktisk har det intet med smør at gøre.

Apple butter, eller på dansk æblesmør, er en tyk og krydret æblemos, der kan smøres på brød.

Æblesmørret smager fantastisk godt, og selvom det lige tager omkring et par timer at lave, så er det faktisk ret nemt.

Trods navnet har det intet med smør at gøre, men butter henviser i stedet til en konsistens som du kender det fra peanutbutter og lignende.

Du får ca. 4 deciliter ud af denne opskrift, og næringsindholdet i tabellen længere nede er beregnet pr. deciliter.

Opskrift på apple butter - æblesmør

hjemmelavet apple butter

Apple butter - æblesmør

5 fra 1 bruger
Print Pin
Ret: Tilbehør
Køkken: Amerikansk
Forb. tid: 30 minutter min
Tilb. tid: 2 timer t
Tid: 2 timer t 30 minutter min
Servings: 4 deciliter

Ingredienser

  • 1,2 kg. æbler skåret i tern med skræl og kernehus
  • ¾ dl æblecidereddike
  • 2 ¼ dl æblejuice ufiltreret

Desuden anvendes

  • 1 dl brun farin
  • ½ dl rørsukker eller se vejledning i opskriften
  • 1 nip salt
  • ¼ tsk. nelliker stødte
  • 1 tsk. kanel
  • 1 citron skal af ½ økologisk citron og saft af 1 citron
Undgå sort skærm

Fremgangsmåde 

  • Vask æblerne og skær dem så i tern med skræl, kernehus og det hele - men er der nogle dårlige steder på æblerne, så skær det fra.
  • Kom dem i en gryde sammen med vand og æbleeddike. Læg låg på, bring det i kog, skru ned og lad dem simre i ca. 20 minutter, til de er kogt ud.
  • Læg et tyndt klæde over en sigte, som sættes over en stor skål. Hæld æblemassen op i sigten, lidt efter lidt og rør med en ske, så kernehus og skræl sigtes fra. Forsæt på den måde indtil det hele er brugt - og så restproduktet du har tilbage er skræl og kernehus.
  • Mål det færdige produkt af, for hver 2 dl æblemos du har, skal du bruge ca. 1 dl sukker.
  • Kom æblemos og det sukker du skal bruge i en stor gryde - stor i diameter - så processen tager knap så lang tid.
  • Rør sukkeret ud i den varme mos og tilsæt derefter kanel, stødte nelliker, salt, citronskal og -saft (start med saft af ½ citron).
  • Sæt gryden over varmen igen, ved middel varme, uden låg.
  • Nu skal din apple butter stå i 1-2 timer - alt efter hvordan din gryde er - og der skal røres i det med jævne mellemrum, så dit æblesmør ikke sætter sig i "kager" på bunden.
  • Kog indtil væden fordamper og sukkeret karamelliserer - dvs. at æblemassen bliver tyk. Jo tættere på det færdige resultat, jo oftere skal der røres. Hvis du er i tvivl, så kom en skefuld på en tallerken, sæt det i køleskabet og se om din apple butter bliver tykt.

Næringsindhold

Apple butter - æblesmør
Mængde pr. portion
Kalorier
335
% Daglig værdi*
Fedt
 
1
g
2
%
Mættet fedt
 
0.1
g
1
%
Flerumættet fedt
 
0.2
g
Enkelumættet fedt
 
0.02
g
Natrium
 
23
mg
1
%
Kalium
 
426
mg
12
%
Kulhydrater
 
87
g
29
%
Kostfibre
 
8
g
33
%
Sukker
 
74
g
82
%
Protein
 
1
g
2
%
Vitamin A
 
176
IU
4
%
Vitamin C
 
19
mg
23
%
Calcium
 
52
mg
5
%
Jern
 
1
mg
6
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.

Noter

Den færdige apple butter, eller æblesmør, kommes på skoldede, tætsluttende glas.

Holdbarheden er rigtig god, og æblesmørret holder fint i en del uger.

Se flere opskrifter med æbler

  • billede til bagt æblekage med smuldredej
    Bagt æblekage med smuldredej
  • billede med waldorfsalat
    Waldorfsalat - nem opskrift på den klassiske salat
  • Æblekage med marcipancreme og kanel
    Æblekage med marcipancreme og kanel
  • billede til Æbletærte med mazarin, karamel og mandler
    Æbletærte med mazarin, karamel og mandler

Se disse opskrifter:

  • Rissalat med urter og parmesan
  • Hjemmelavet brombærmarmelade (syltetøj)
  • Bagte edamame bønner i ovn på 20 min.
  • Sweet potato fritter - sprøde og ovnbagte
  • Knuste kartofler med hvidløgssmør
  • Blomkålskarry med gulerødder og spinat

Primær Sidebar

Se flere opskrifter

billede med millionbøf

Millionbøf med kartoffelmos - lækker opskrift

billede med frosting

Sådan laver du frosting til dine kager

hvepsebo kage

Hvepsebo kage med lækker kokostop

billede med lakseroulade med rejer

Lakseroulade - nem og lækker opskrift

kokosmuffins med kakao

Lækre kokosmuffins med kakao

kogning af hvide asparges

Kogning af hvide asparges - guide til tilberedning

sunde havregrynskager

Sunde havregrynskager med fuldkorn

billede med italiensk marengs og kyskager

Sådan laver du italiensk marengs

billede til jordbærtærte

Jordbærtærte med smørdej og kagecreme

Nutella cookies

Nutella cookies - lækre kager med Nutella

billede med pasta med svampe, asparges, tomater og bacon

Pasta med svampe, asparges og bacon

Wok med skinke og mangochutney

Wok med skinke og mangochutney

rodfrugtmos

Rodfrugtmos - opskrift på rustik mos med rodfrugter

glaseret hamburgerryg

Sådan laver du glaseret hamburgerryg

billede med bagt blomkålssalat

Bagt blomkålssalat med lækker dressing

Footer

Om New Yorker By Heart

New Yorker By Heart udgives af Moderne Medier ApS.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.

Kontakt

Har du spørgsmål eller ønsker til opskrifter?
Du kan skrive til os på hej@newyorkerbyheart.dk.

Læs mere om New Yorker By Heart her

Rettigheder

Kopiering fra New Yorker By Heart må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må gerne linke til indhold på New Yorker By Heart.

Copyright © 2022 Moderne Medier ApS.

Bedøm opskriften

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required