Her er en nem opskrift på surdejsbrød. De lækre brød med surdej er nemme at bage selv, men du skal starte nogle dage i forvejen med din surdej.
Der findes næsten ikke noget skønnere end nybagte surdejsbrød, og brødene er faktisk ret nemme at lave.
Du skal blot huske at starte i god tid, ja faktisk skal du i gang flere dage i forvejen med surdejen til dine brød.
Se også: Lækkert gammeldags franskbrød - nem opskrift
Men derfra er det ellers ret nemt at lave hjemmebagte brød med surdej, så kast dig roligt ud i opgaven.
Opskriften giver to lækre surdejsbrød.
Opskrift på surdejsbrød
Ingredienser
Surdej
- 2 dl vand koldt
- 5 g gær
- 2 tsk honning
- 100 g hvedemel
- 100 g rugmel
Desuden
- 6 dl vand koldt
- 20 g salt
- 200 g speltmel og evt. fuldkornssemmer
- 650 g hvedemel måske lidt mere
Sådan gør du
- 4 dage før bagning af surdejsbrød: Hæld vandet i skål, opløs gæren i det, og tilsæt så honning og de 2 slags mel. Rør det sammen til en tyk grød. Det er din surdej til brødene.
- Dæk dejen til med film og lad det stå på køkkenbordet (stuetemperatur) i 2-3 dage, til surdejen danner bobler i overfladen og lugter surt.
- Dagen før bagning: Kom surdejen i en stor skål sammen med vand, salt og det grove mel. Rør hvedemelet i lidt ad gangen.
- Dejen skal røres godt og længe - 15 minutter - så det er bedst på en køkkenmaskine eller med en håndmikser med dejkroge (jeg brugte sidstnævnte). Hvis du har rigtig gode armkræfter kan du også røre dejen i hånden, rør i 5 minutter, hold en pause, rør igen i 5 minutter osv.
- Dæk dejen til med et fugtigt klæde og stil det i køleskab eller et køligt sted i 8-12 timer.
- Bagedagen: Drys mel på køkkenbordet og vælt dejen ud på bordet.
- Del det i 2 stykker og form dem skødesløst til 2 brød. Læg brødene over på et stykke bagepapir, dæk dem til og lad dem hæve i 2 timer på køkkenbordet.
- Varm ovnen op til de højeste grader din ovn kan - varmluft - læg en bagesten ind i ovnen hvis du har sådan en ellers sæt en bageplade ind i ovnen.
- Når ovnen er klar, sættes en lille skål med vand ind i bunden af ovnen (se evt. her hvordan du laver damp i en almindelig ovn).
- Den varme bageplade/bagesten tages ud og bagepapiret med dine surdejsbrød flyttes forsigtigt over på bagepladen.
- Pensl brødene med vand, drys med lidt mel og bag i ca. 20-25 minutter. Bank under bunden af brødene, lyder de hule, er de færdige.
Næringsindhold
Tips
Tag de færdigbagte surdejsbrød ud af ovnen og lad dem køle af på en bagerist.
Surdejsbrød har en god holdbarhed, og holder sig fint friske i 4-5 dage.
Brød med surdej kan også fryses ned.
Kom med din kommentar