4 dage før bagning af surdejsbrød: Hæld vandet i skål, opløs gæren i det, og tilsæt så honning og de 2 slags mel. Rør det sammen til en tyk grød. Det er din surdej til brødene.
Dæk dejen til med film og lad det stå på køkkenbordet (stuetemperatur) i 2-3 dage, til surdejen danner bobler i overfladen og lugter surt.
Dagen før bagning: Kom surdejen i en stor skål sammen med vand, salt og det grove mel. Rør hvedemelet i lidt ad gangen.
Dejen skal røres godt og længe - 15 minutter - så det er bedst på en køkkenmaskine eller med en håndmikser med dejkroge (jeg brugte sidstnævnte). Hvis du har rigtig gode armkræfter kan du også røre dejen i hånden, rør i 5 minutter, hold en pause, rør igen i 5 minutter osv.
Dæk dejen til med et fugtigt klæde og stil det i køleskab eller et køligt sted i 8-12 timer.
Bagedagen: Drys mel på køkkenbordet og vælt dejen ud på bordet.
Del det i 2 stykker og form dem skødesløst til 2 brød. Læg brødene over på et stykke bagepapir, dæk dem til og lad dem hæve i 2 timer på køkkenbordet.
Varm ovnen op til de højeste grader din ovn kan - varmluft - læg en bagesten ind i ovnen hvis du har sådan en ellers sæt en bageplade ind i ovnen.
Når ovnen er klar, sættes en lille skål med vand ind i bunden af ovnen (se evt. her hvordan du laver damp i en almindelig ovn).
Den varme bageplade/bagesten tages ud og bagepapiret med dine surdejsbrød flyttes forsigtigt over på bagepladen.
Pensl brødene med vand, drys med lidt mel og bag i ca. 20-25 minutter. Bank under bunden af brødene, lyder de hule, er de færdige.
Næringsindhold
Surdejsbrød - nemt og lækkert brød med surdej
Mængde pr. portion
Kalorier
1963
% Daglig værdi*
Fedt
8
g
12
%
Mættet fedt
1
g
6
%
Flerumættet fedt
2
g
Enkelumættet fedt
0.4
g
Natrium
3909
mg
170
%
Kalium
608
mg
17
%
Kulhydrater
403
g
134
%
Kostfibre
30
g
125
%
Sukker
7
g
8
%
Protein
58
g
116
%
Vitamin C
0.04
mg
0
%
Calcium
84
mg
8
%
Jern
24
mg
133
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.