Her får du en lækker opskrift på samosa med fyld af hakket oksekød og ris. Det er fyldte filodej pakker, inkl. en guide til foldning af en samosa.
Samosa er lækre og fyldte trekanter, der foldes af filodej, og som stammer fra Mellemøsten.
Fyldet kan varieres som man synes, men i denne opskrift er de med hakket oksekød og ris, og det smager virkelig godt.
Længere nede finder du en god guide til, hvordan du nemt folder en samosa. Det kan nemlig godt være lidt besværligt at lave den rigtige og velkendte trekant, så fyldet kan puttes i.
Du får ca. 25 stk. ud af denne opskrift. God fornøjelse.
Opskrift på samosa

Ingredienser
- 400 g filodej optøet i køleskab
- 3 dl ris kogt og afkølet
- 400 g hakket oksekød
- 1 tsk. spidskommen eller efter smag
- 2 fed hvidløg meget fint hakket + 2 fed ekstra, presset
- 3 forårsløg finthakket, det hakkede grønne del gemmes
- 1 rød peberfrugt skåret i fine tern
- 2 tsk. paprika eller efter smag
- salt og friskkværnet peber
- 1 tsk. chiliflager tørrede, eller efter smag
- 2 æg let sammenpisket
- 2 deciliter olie måske lidt mere
Sådan gør du
- Steg hakket oksekød på en pande, til væden er stegt helt væk. Krydr med spidskommen, paprika, tørrede chiliflager, salt og friskkværnet peber.
- Tilsæt finthakket hvidløg og den finthakkede hvide del af forårsløgene, lad det stege lidt med, til hvidløgsduften begynder at dufte. Tag det af panden og rør de pressede hvidløg i sammen med den grønne del af forårsløg og peberfrugt.
- Lad det afkøle og bland kolde ris i.
- Pak filodej ud og skær dem i strimler fra den smalle ende med en bredde på ca. 8-10 cm.
- Læg det hele i en stak og læg et vådt viskestykke hen over, så de ikke tørrer ud.
- Tag et stykke filodej over, pensl med æg og læg et stykke ovenpå. Fold en trekant og pensl igen med æg, så den bliver der - følg så billederne længere nede. Der skal være en lomme når den er færdig foldet og så fyldes der ca. 1 spsk. fyld i lommen på din samosa.
- Pensl den sidste klap med æg og luk dem godt sammen, tryk evt. forsigtig fyldet lidt ud, så den bliver lidt fladere og dermed bliver lettere at lukke.
- Lav dem alle sammen færdige og læg dem på en bageplade med et fugtigt viskestykke over, så de ikke tørrer ud.
- Kom lidt olie i en dyb pande eller gryde, ca. 2-3 cm., og lad den blive godt varm. Det skal være så når enden (IKKE svovl enden!) af en tændstik stikkes ned i, at olien så syder om den.
- Læg 3-4 stykker samosa ned i ad gangen, det skal være så de ikke rører ved hinanden, og hæld lidt olie over overfladen.
- Lad den stege til de er gyldenbrune - PAS på at de ikke får for meget! - og vend dem så rundt.
- Læg den på køkkenrulle eller fedtsugende papir.
Næringsindhold
Noter
Samosa serveres med det samme, eller lun dem igen i ovnen, hvis de skal bruges senere.
Bruges som aftensmad evt. med en salat og en dip af en slags (prøv evt. opskriften på den lækre chili- og hvidløgsdressing herunder), på buffetbord, til picnic, i madpakken og så videre.
Kan man fryse samosa?
Du kan sagtens fryse samosa ned, og derfor skal du ikke være bange for at lave for mange.
De overskydende kommes blot i fryseren til senere brug. Evt. til en madpakke.
Krydderier og fyld kan selvfølgelig varieres efter smag. Du kan også prøve nogen med kylling, eller nogle kun med grønsager.
Nem chili- og hvidløgsdressing som dip
Lav gerne denne lækre dressing til de fyldte trekanter.
Creme fraiche
Sød chilisauce, efter smag
Salt og friskkværnet peber
2 fed hvidløg, presset, efter smag
Lidt finthakket persille
Rør det hele sammen og server både som dressing og som dip til dine samosa. Det smager himmelsk godt.
Sådan foldes en samosa
I denne guide her kan du se, hvordan du nemt folder en samosa.
Trin for trin kan du se, hvordan du folder filodejen, så du til sidst har den velkendte trekant med lækkert fyld, som derefter steges i lidt olie.










Kom med din kommentar