Sådan laver du klejner til jul. Få den bedste klejne opskrift, hvor dejen er let at arbejde med, og hvor klejnerne er nemme at koge i palmin eller olie.
Klejner hører selvfølgelig julen til, og her får du den bedste klejne opskrift, der er nem at gå til.
Klejnerne smager fantastisk godt, og du får omkring 30 klejner ud af denne opskrift. Afhængig af hvor store du laver dem.
Tip: Traditionelt koger man klejner i palmin, der desværre indeholder en stor mængde mættet fedt. Du kan dog også koge klejnerne i vindruekerneolie, og selvom det ændrer smagen en smule, så smager klejnerne altså stadig forrygende godt. Og så er de lidt sundere.
Opskrift på klejner
Ingredienser
- 160 g kartoffelmel
- 340 g hvedemel
- 175 g smør
- 125 g flormelis
- 2 æg
- 1 teske hjortetaksalt lille og strøgen teske
- 4 spsk. vand koldt
- 1 citron skal af 1-2 citroner
- 2 pakker palmin til kogning
Sådan gør du
- Hak smørret ud i de to slags mel, og bearbejd det med hænderne til det bliver en grynet masse.
- Tilsæt æg, vand, hjortetaksalt, flormelis og reven citronskal.
- Bland det først i skålen, tag så massen ud på bordet og saml det. Selv om det er lidt klistret, så tilsæt ikke for meget ekstra mel!!!
- Ælt det ikke for meget, bare saml det og sørg for at alle ingredienserne er godt fordelt. Hvis det er for tørt, så tilsæt LIDT ekstra koldt vand.
- Læg dejen til dine klejner i køleskab i mindst 1 time.
- Rul dejen ud til ca. 3 mm. og skær med en klejnespore eller med hvad du har.
- Smelt palmin og varm det op til det syder omkring en tændstik (ikke svovl enden). Du kan også koge klejner i vindruekerneolie, hvor du skal bruge ca. 1 liter olie.
- Kog ikke for mange klejner ad gangen, og kog dem indtil de ser færdige ud. De skal ikke være for mørke.
- Læg klejnerne på fedtsugende papir, og forsæt til de alle er kogte.
Næringsindhold
Noter
De færdigkogte klejner kan eventuelt drysses med flormelis inden de serveres.
Klejnerne er bedst når de er nykogte. Opbevares i en tætsluttende beholder efter afkøling.
Kom med din kommentar