Creme til smørkage: Kom æg, sukker, vanilje og det meste af mælken i en gryde. Varm det op under konstant piskning. Pisk majsstivelse ud i resten af mælken og hæld det i. Bring i kog, under konstant piskning, til det tykner. Tag af varmen og lad det køle helt af.
Dej: Bland mel, sukker og salt sammen i en skål. Skær smørret i mindre stykker og kom det i melblandingen. Brug fingrene til at blande smørret i mel-blandingen, til det bliver helt grynet. Lun mælken til den er håndvarm (dvs. 37 grader) og rør gæren ud i den lune væske.
Kom blandingen i mel-/smørblandingen, hæld dejen ud på bordet og ælt det sammen. Her kan det være nødvendigt med lidt mere mel, for at få det til at slippe fingre og bord. Men der skal ikke tilsættes mere, end at det lige slipper. Ælt, til dejen bliver blank og glat.
Kom dejen tilbage i skålen, dæk den til, stil en lunt og lad den hæve i 30-45 minutter.
Marcipanfyld: Riv marcipanen groft ned i en skål. Tilsæt flormelis og brug en el-mikser til at piske det sammen med.
Tilsæt æggehvide lidt efter lidt, til det bliver en lind, men ikke for tynd, masse. Måske skal du bruge al æggehviden, måske ikke. Vend chokoladen i.
Samling af smørkagen: Del dejen i to. Rul den ene del ud, så den passer til en lille bradepande på ca. 25 x 35 cm.
Smør ⅓ af marcipanfyldet ud på dejen. Fordel cremen ovenpå.
Rul også den anden halvdel af dejen ud til en firkant, smør resten af marcipanfyldet på og rul den sammen på den lange led.
Skær i ca. 1½ cm. tykke skiver (dyp kniven i mel mellem hver gang, så hænger den ikke i).
Læg "sneglene" ovenpå cremen. Dæk til og lad efterhæve i ca. ½ time.
Pensl smørkagen med lidt let sammenpisket æggehvide og sæt i en 200 grader varm ovn i ca. 25-30 minutter.
Næringsindhold
Smørkage med marcipan og chokolade
Mængde pr. portion
Kalorier
620
% Daglig værdi*
Fedt
32
g
49
%
Mættet fedt
16
g
100
%
Transfedt
1
g
Flerumættet fedt
3
g
Enkelumættet fedt
11
g
Kolesterol
121
mg
40
%
Natrium
327
mg
14
%
Kalium
297
mg
8
%
Kulhydrater
71
g
24
%
Kostfibre
3
g
13
%
Sukker
27
g
30
%
Protein
13
g
26
%
Vitamin A
828
IU
17
%
Vitamin C
0.01
mg
0
%
Calcium
131
mg
13
%
Jern
3
mg
17
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.