1citronskal af ½ økologisk citron og saft af 1 citron
Holder skærmen tændt mens du laver mad
[the_ad id="1610"]
Sådan gør du
Vask æblerne og skær dem så i tern med skræl, kernehus og det hele - men er der nogle dårlige steder på æblerne, så skær det fra.
Kom dem i en gryde sammen med vand og æbleeddike. Læg låg på, bring det i kog, skru ned og lad dem simre i ca. 20 minutter, til de er kogt ud.
Læg et tyndt klæde over en sigte, som sættes over en stor skål. Hæld æblemassen op i sigten, lidt efter lidt og rør med en ske, så kernehus og skræl sigtes fra. Forsæt på den måde indtil det hele er brugt - og så restproduktet du har tilbage er skræl og kernehus.
Mål det færdige produkt af, for hver 2 dl æblemos du har, skal du bruge ca. 1 dl sukker.
Kom æblemos og det sukker du skal bruge i en stor gryde - stor i diameter - så processen tager knap så lang tid.
Rør sukkeret ud i den varme mos og tilsæt derefter kanel, stødte nelliker, salt, citronskal og -saft (start med saft af ½ citron).
Sæt gryden over varmen igen, ved middel varme, uden låg.
Nu skal din apple butter stå i 1-2 timer - alt efter hvordan din gryde er - og der skal røres i det med jævne mellemrum, så dit æblesmør ikke sætter sig i "kager" på bunden.
Kog indtil væden fordamper og sukkeret karamelliserer - dvs. at æblemassen bliver tyk. Jo tættere på det færdige resultat, jo oftere skal der røres. Hvis du er i tvivl, så kom en skefuld på en tallerken, sæt det i køleskabet og se om din apple butter bliver tykt.
Næringsindhold
Apple butter - æblesmør
Mængde pr. portion
Kalorier
335
% Daglig værdi*
Fedt
1
g
2
%
Mættet fedt
0.1
g
1
%
Flerumættet fedt
0.2
g
Enkelumættet fedt
0.02
g
Natrium
23
mg
1
%
Kalium
426
mg
12
%
Kulhydrater
87
g
29
%
Kostfibre
8
g
33
%
Sukker
74
g
82
%
Protein
1
g
2
%
Vitamin A
176
IU
4
%
Vitamin C
19
mg
23
%
Calcium
52
mg
5
%
Jern
1
mg
6
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.